13 maj 2005

Äntligen Garbo på dvd

Amerikanska Warner firar Greta Garbos hundraårsdag med en väl tilltagen dvd-box med stora delar av hennes amerikanska filmer. Förutom den redan utgivna ensemblefilmen Grand Hotel innehåller den tre stumfilmer (Fresterskan, Åtrå och Den mystiska kvinnan) och sex ljudfilmer (Anna Christie i både engelsk- och tyskspråkiga versioner, Mata Hari, Christina, Anna Karenina, Kameliadamen och Lubitschs Ninotchka). Bland bonusmaterialet hittar man kommentarspår till alla stumfilmerna, en nyproducerad dokumentär av den idoge Kevin Brownlow, det enda kvarvarande fragmentet av En gudomlig kvinna, ett alternativt slut till Fresterskan (jag har snokat lite men inte blivit övertygad om huruvida det är sant att filmen gick upp med ett lyckligt slut i USA och ett olyckligt i Europa) samt stumfilmatiseringen av Kameliadamen från 1921 med en annan gigant i rollistan, Rudolph Valentino. Man kan möjligen höja på ögonbrynet åt att de inte tar med Kyssen eller Garbos tidigare filmatisering av Anna Karenina, men de kanske dyker upp i en volym 2 någon gång.

Intressant nog kommer utgåvan också att innebära dvd-debut (och vilken skandal det egentligen är att det tagit så lång tid) för den svenska stumfilmens två regissörsgiganter Mauritz Stiller och Victor Sjöström. Stiller regisserade de första 10 minuterna av Fresterskan innan han fick sparken; hans del av filmen anses vara betydligt bättre än resten. Sjöström regisserade En gudomlig kvinna, med Lars Hanson i den manliga huvudrollen, och man behöver inte vara patriot för att tycka att det är en tragedi att det enda som finns kvar av filmen är en ynka rulle som hittats i ett ryskt filmarkiv -- en vansinnigt bra rulle, för övrigt, vilket jag inte vet om man ska bli gladare eller ledsnare av. Det cirkulerar rykten om framtida amerikanska dvd-utgåvor av flera av herrarnas svenska filmer: Stillers Herr Arnes pengar, den ljuvligt entomologerotiska Erotikon och Garbogenombrottet Gösta Berlings saga (samtliga från Kino, som inte brukar ta med originalspråksskyltar) och Sjöströms Körkarlen (från Criterion, som brukar det). De kan inte komma ut fort nog. (Allra trevligast vore förstås om Svenska Filminstitutet, som en gång i tiden gav ut våra stumfilmsskatter på vhs -- jag hyrde Sjöströms Berg-Ejvind och hans hustru en gång, det var den i särklass minst slitna hyrvideorullen jag någonsin sett -- finge ändan ur dvd-vagnen.)

Jag såg Den mystiska kvinnan och fragmentet av En gudomlig kvinna på den fantastiska Filmmusikfestivalen i Malmö 1996, med livemusik av Malmö Symfoniorkester under ledning av Carl Davis, och räknar det till en av mina allra största kulturupplevelser överhuvudtaget. Det blir måhända inte lika grandiost hemma i dvd-soffan, men det blir nog inte fy skam heller. Väl värt ett lite Fylkingskt "Äntligen!"

Inga kommentarer: