10 maj 2005

Chris Marker: ugglor och katter

Jag slumpsurfade in på Silverthreadeds sajt om Chris Marker och upptäckte då att han tycks ha ett nytt filmprojekt i full gång: Owls at Noon, vars första del just nu visas på Museum of Modern Art i New York. Filmen är en betraktelse av första världskriget med utgångspunkt från T.S. Eliots dikt The Hollow Men. Om någon läsare har vägarna förbi förväntar jag mig en rapport. (När jag pratade med en kollega råkade jag oavsiktligt förbättra Markers titel till The Owl of Man, som med lite fransk brytning är en homofon till The Hollow Men. Ska jag försöka tipsa Marker?)

Huruvida den nya filmen på något sätt ansluter till kortfilmen An Owl Is an Owl Is an Owl vågar jag inte gissa, men den och några andra av hans äldre djurfilmer kan tydligen beskådas bland bonusmaterialet på den franska dvd-utgåvan av Markers senast fullbordade film, Chats perchés ("Tronande katter"), där han dels letar efter upphovsmannen till de stora Cheshireleende graffitikatter som dök upp lite överallt i Paris hösten 2001 och dels dokumenterar de anti-Front National-demonstrationer som de anknöt till. (Vilken syn det måste ha varit: hur många 80-åringar har för vana att kila omkring med en DV-kamera i en huvudstads graffitikretsar?) Skivan är inte textad men filmen lär -- enligt Chris Darkes rapport i senaste Film Comment -- för ovanlighets skull inte innehålla någon berättarröst utan bara textskyltar, vilket torde underlätta för den som inte är bättre på franska än jag.

Darke upplyser om att Markers egen "älskade katt och medarbetare" Guillaume-en-Egypte tillbringade större delen av 2004 med att posta satiriska collage till webbsajten Un Regard Moderne (en "dada-punk"-sajt, säger Libération kategoriskt, som om man borde förstå vad det betyder) -- här är ett exempel. Guillaume har huvudrollen i Markers kortfilm Chat écoutant la musique ("Katt lyssnar på musik") som man kan se ett litet (eller förvisso ett substantiellt, eftersom den är så kort) utdrag ur, åtminstone om man lyckas ha någorlunda rätt version av Quicktime installerad när man går till Electronic Arts Intermix' Markersida och klickar "View Quicktime".

Lite vagt apropå det där med versioner av program, finns det något vettigt sätt att köra Macintoshprogram på PC-datorer? (Linux eller Windows kan kvitta.) Markers CD-ROM Immemory översattes till engelska för något år sedan, och den skulle jag gärna vilja sätta tänderna i men det kräver sin Mac (jag har läst Anna Sofia Rossholms essä om Immemory i Montage: Om film [ISBN 9100576387] flera gånger, men det minskar ju inte direkt min lust att prova själv). Alla tips om emulatorer som klarar att köra Hyperstudioapplikationer mottages tacksamt.

Här är, förresten och slutligen, en ett par år gammal trevlig Markerintervju, ursprungligen från Libération och översatt till engelska för Film Comment. Han tycks inte alls ha något emot att ha blivit mest känd som den som gjorde förlagan till De tolv apornas armé (Terrassen, alltså); apropå folk som säger att hans original är bättre konstaterar han lakoniskt att "Världen är ett underligt ställe".

3 kommentarer:

Mats Svensson sa...

Mycket bra skriver och väldigt läsvärt. Det är inte varje dag man hittar ett Marker-fan men det är alltid lika trevligt när man väl gör det.

Hur många Marker har du sett?

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...

l?rt en masse