24 juli 2007

Inpass huvudsakligen av metakaraktär

Nu avspeglar Sight & Sounds webbsajt verkligen det nya numret som jag bloggade om i förra veckan, men de har valt att inte ta med de 75 tipsen på bortglömda filmer i den webbpublicerade delmängden, så jag kan inte länka till dem som jag hoppats (och vad värre är, lovat). Får se om jag kan hitta listan någon annanstans, eller helt sonika ska knappa in den själv. Oavsett vilket får det vänta en stund.

När jag publicerade mitt förra inlägg fick av någon anledning, kanske för att jag för första gången lattjade med Bloggers etiketteringsfunktion, Jaiku för sig att ett antal mycket gamla inlägg också var färska, och basunerade ut deras existens som om den var ny. Jag beklagar och hoppas att det inte upprepas.

Till er som tog en titt på min Jaikusida när jag först talade om att den finns men inte hade lust att rss-prenumerera e.dyl. eftersom informationsflödet där i överväldigande majoritet bestod av för en bredare allmänhet knappast högintressanta noteringar från last.fm om vilka låtar jag lyssnat på ber jag om ursäkt och har som svar på berättigad kritik plockat bort desamma. Om någon underlig person verkligen vill hålla koll på vad jag har i öronen går det ju bra att plocka hem informationen från sajten direkt.

Och nu blir det bloggtips: läs mina kompisar!
  • Min kompis Fredrik (en av dem) klargör livet och världen på ett underfundigt sätt med sina rapporter från Degeberga Skola.
  • Min kompis ------ bloggar någorlunda anonymt om cocktails och (mycket) annat på ctail.avadeaux.net.
  • Min kompis Per (en av dem) berättar under parollen "All information är lika viktig" vad han fnular med, vilket hittills visat sig vara bl.a. språkhistoriska undersökningar, memorystrategier och Lönnebergsk historieforskning.
Sistnämnde Per är för övrigt min hittills ende vän på last.fm. Om du känner mig, har konto och också vill bli min vän på last.fm så får du så gärna kila dit och klicka på "Add as friend"-länken.

När man ändå håller på att metablogga ligger det ju också nära till hands (inte minst alfabetiskt) att modeblogga en smula. Idag har jag på mig en Recoil-tröja. Recoil är Alan Wilders soloprojekt, ni vet han som var med i Depeche Mode rätt länge men tröttnade på att aldrig få credd som bandets producent fastän han i praktiken var bandets producent. Anyway, han har gjort en ny skiva och jag har tröjan. Jag har tyvärr inte skivan eftersom skivbolaget glömde skicka med den. Jag vet att skivbolagen med olika grad av tillförsikt ser fram emot en framtid där de inte längre gör skivor, men det här är ju löjligt. (Jag är inte så sur som jag ser ut. Inte så orakad heller.)

Som filmrelaterad avrundning ber jag att få tipsa om att Cinemateket i København, när de öppnar igen i augusti efter sommaruppehållet, bland annat bjuder på en Peter Greenaway-serie som inte bara innehåller the usual suspects. Till det man inte så ofta har chansen att se på duk och som för den delen inte heller verkar finnas på dvd hör kortfilmerna Darwin, Act of God och Death in the Seine, hela The Tulse Luper Suitcases-trilogin som så vitt jag förstår köptes in men sedan totalt ignorerades av Triangelfilm, och därtill Greenaways eget tvåtimmarssammandrag av densamma, A Life in Suitcases. (Att The Falls inte är med kanske kan ursäktas av att de visade den tidigare i år.) Annat intressant på samma ställe: i en Audrey Hepburnserie visas Charade med tillhörande föredrag om Hepburn som modeikon, och det finns säkert guldkorn i serien med amerikansk film från tiden strax före införandet av självcensur. Själv räknar jag kallt med att missa alltihop eftersom jag ska bli pappa någon gång i augusti, fast jag har preliminärt fått tillstånd av den blivande modern att åka och se Darwin -- en underbar dokumentär, berättad helt och hållet med teatertablåer (och berättarröst), som jag inte sett sedan den gick på dansk teve för mer än tio år sedan -- om inte barnet visar några tecken på att vara på omedelbar utväg på (eller före) den femte augusti. Det blir ju spännande, alldeles oavsett, liksom.

*** Stoppa pressarna -- mer Greenaway i Köpenhamn! Den 13 oktober på Plex, som en del av Sound Around-festivalen, spelar Athelas Sinfonietta Louis Andriessens musik live till M Is for Man, Music, Mozart. ***

Inga kommentarer: