19 april 2007

Ingen Roy i Cannes?

Jag hoppas verkligen att jag så småningom får anledning att korrigera eller ta bort det här inlägget, men Cannesfestivalen har just tillkännagivit årets tävlingsfilmer och Roy Anderssons Du levande är inte med. Ack, vad kan ha hänt? Är det så att den festivalledningsfraktion som (enligt skvallret) aktivt motarbetade Sånger från andra våningens plats i startfältet år 2000 i år gått segrande ur striden? Har filmen degraderats till Quinzaine des réalisateurs-sektionen? (Okej, det finns ju värre öden i så fall.) Eller är filmen bara helt obarmhärtigt inte klar? Oj oj, vilken nagelbitare.

Bland de intressantaste namnen som är med i tävlan finns Alexandr Sokurov, Wong Kar-Wai och Tarr Béla; dessutom bröderna Coen, Catherine Breillat, Carlos Reygadas, Gus Van Sant och Andrej Zvjagintsev.

Palmjuryns ordförande blir Stephen Frears, och med sig har han många roliga namn, t.ex. Michel Piccoli, Maggie Cheung, Abderrahmane Sissako, Sarah Polley och Orhan Pamuk.

Uppdatering 26/4: Jo, Roy kommer till Cannes -- dock i Un certain regard-avdelningen, som i och för sig ofta innehåller väl så bra filmer som den stora tävlingen, men får avgjort mindre uppmärksamhet. Det ökar kanske hans chans att kamma hem priser, men han borde rimligen få hård konkurrens av Hou Hsiao-Hsien, som hamnat i samma sektion.

Inga kommentarer: