04 november 2005

Dags för Köpenhamns dokumentärfestival

Idag inleds CPH:DOX, Köpenhamns internationella dokumentärfestival, som pågår till och med nästa helg. Programsektioner ägnas bland annat åt nya dokumentärer från Kina (liksom äldre dokumentärer om Kina, företrädesvis av västerlänningar) och Island (i vilka Björk tycks dyka upp i minst hälften), filmer om problematiska fadersförhållanden, filmer om ondska etc. Man kan se tre nya filmer av den nästan löjligt produktive Werner Herzog; man kan gå på seminarium med Sabina Guzzanti, Berlusconihäcklande regissör till Viva Zapatero!; sportentusiaster kan välja mellan Sundancefavoriten Murderball om rullstolsrugby och Game Over: Kasparov and the Machine om den uppmärksammade bataljen mellan kol- och kiselbaserade schackmaskiner; Big Brother in the Middle East, om arbetet med att anpassa tevesuccén för den arabiska kanalen MBC, ser också spännande ut.

Bland de klassiker av blandad årgång som festivalen dammar av finns Claude Lanzmanns monumentala Shoah om Förintelsen (nio och en halv timme lång, uppdelad på två visningar med introduktion av regissören), en kinadubbel med Chris Markers Söndag i Peking följd av Joris Ivens' En historia om vinden, Eyal Sivans The Specialist om Eichmannrättegången och den nästan bortglömda Antonionis Kina.

Själv hinner jag bara se en handfull filmer och sörjer särskilt att visningen av Shoah kolliderar med den enda chansen att se Söndag i Peking och En historia om vinden. Inte utan viss vånda har jag efter att ha vägt in restids- och dvd-tillgänglighetsfaktorer valt att se de båda senare.

Inga kommentarer: