17 juni 2005

お誕生日おめでとうございます, Hara Setsuko!

En av mina favoritskådespelare, Hara Setsuko, mest känd för sina roller i Ozu Yasujiros filmer men som också medverkat i filmer av Kurosawa Akira och Naruse Mikio, fyller 85 år idag. Ingen annan i filmhistorien kunde som hon med ett leende få de mest brutala sanningar att lägga sig som mjukaste bomull runt åskådaren.

Hara pensionerade sig på 60-talet, just när hennes popularitet var som allra störst, kanske som ett slags logisk följd av Ozus död, och har med Pynchonsk konsekvens undvikt all mediauppmärksamhet sedan dess. Som Donald Richie påpekat har inte ens de som velat intervjua henne för ambitiösa dokumentärer om Ozu lyckats locka fram henne från sitt, så vitt man vet (vilket inte är mycket), helt anonyma förortsliv. Jag läste någonstans att en japansk paparazzi lyckades ta en bild av henne för några år sedan och att den trycktes i en lokal skandalblaska, varvid det japanska folket uttryckte sitt kollektiva missnöje över att idolen förnärmats på detta vis genom att helt enkelt inte köpa tidningen. Jag önskar att det är sant. Grattis på födelsedagen.

Jag lyckades inte själv lägga upp någon bild på Hara idag på grund av nätproblem, men här är ett väl tilltaget bildgalleri från olika tidpunkter i karriären.

Inga kommentarer: