05 oktober 2009

Marcel Proust förutsåg laserdiscen

Inte kan det finnas någon annan naturlig förklaring till denna parentes:
(det sägs att man ofta ser djur i drömmen, men i själva verket är man själv i drömmen nästan alltid ett djur i avsaknad av det förnuft som kastar visshetens ljus över tingen; man spelar där på livets scen en oklar roll som i varje ögonblick förintas av glömskan, ty den nyss förgångna verkligheten utplånas inför den nästkommande som en ljusbild inför den följande, då man bytt skiva i en projektionsapparat)
Marcel Proust, På spaning efter den tid som flytt
bok 2, I skuggan av unga flickor i blom
andra delen, Ortnamn: orten
s. 438


Andra intressanta bloggar om: , , ,

01 oktober 2009

Marcel Proust förutsåg Google Wave

Inte kan det finnas någon annan naturlig förklaring till denna bisats:
spred sig nu genom deras grupp en harmonisk vågrörelse, en oavlåtlig överföring av flytande, kollektiv och rörlig skönhet
Marcel Proust, På spaning efter den tid som flytt
bok 2, I skuggan av unga flickor i blom
andra delen, Ortnamn: orten
s. 406


Är det inte vackert? Och är det inte helt på pricken? Är det inte så vackert och så helt på pricken att just du, käre läsare som råkar ha en Google Wave-inbjudan över, kan tänka dig att ge den till mig? Det skulle göra mig så himla glad. Och Marcel, som visste att denna dag skulle komma, skulle också bli så himla glad. Tack på förhand, kära du. Tack. Tack. Tack.

Andra intressanta bloggar om: , ,

13 augusti 2009

Skicka direkt från Google Reader till Instapaper

Google Reader lanserade några nya finesser igår, däribland den fiffiga "Send To": med den kan man snabbt dela ut en artikel till sitt Twitterkonto, Facebookkonto, Deliciouskonto eller dylikt inifrån läsaren. Förutom en handfull fördefinierade tjänster kan man också göra egna tillägg. Jag är lite nöjd med att ha kommit på (säkert inte först i världen, men jag känner inte till någon annan just nu som kommit på samma sak, så jag är nöjd ändå) att "Send To" passar oerhört bra ihop med iPhone-appen Instapaper, som plockar sidor som man bokmärkt på ett speciellt sätt i webbläsaren och laddar ner dem till telefonen, där man sedan kan läsa dem i lugn och ro oavsett om man är online eller off-. Turligt nog har Instapaper dessutom ett busenkelt HTTP-API för att lägga till artiklar för läsning.

Så här bör man fylla i det lilla formuläret i Google Readers inställningar på Send To-fliken. Med användarnamn och lösenordet menas de som man har hos Instapaper. Har man inget lösenord där kan man skippa de understrukna bitarna.
Name
Instapaper
URL
(Detta ska fyllas i som en enda lång jätterad)
https://www.instapaper.com/api/add?username=användarnamn&url=${url}&title=${title}&password=lösenord
Icon URL
http://www.instapaper.com/favicon.ico
Det var allt om det – den som vill läsa mer får hålla tillgodo med denna trevliga bisats av Proust:
denna lampa, denna apelsinsaft och denna fåtölj som var mättade med så många drömmar och materialiserade så mycket längtan
Andra intressanta bloggar om: , , ,

Pendla med Proust: oskrivet är bäst

Inspirerad av denna roliga bisats i På spaning efter den tid som flytt – volym 1 (Swanns värld), andra delen (Swann och kärleken), sida 340:
den mest spännande av alla kärleksromaner, nämligen tågtidtabellen
...och viss mån kanske även av morgonens pendlingslatte, fogar jag två nya titlar till listan över böcker som jag inte finner det troligt att jag själv kommer att skriva – så någon annan får gärna göra det, jag lovar att läsa dem med stort intresse:
  • Tågtidtabeller i litteraturen (avhandling i litteraturvetenskap)
  • Litteratur i tågtidtabeller (avhandling i trafikvetenskap)
På samma lista finns sedan länge bl.a. debutdiktsamlingen Varning för stunden och praktverket Kattens filmhistoria i två volymer: Katten som objekt om filmer med katter, och den troligen tunnare Katten som subjekt om filmer av katter.

Andra intressanta bloggar om: , , ,

29 juli 2009

Plötsligt i Proust

I Marcel Prousts På spaning efter den tid som flytt, första volymen (Swanns värld), första delen (Combray), andra kapitlet, mitt på sida 104, överrumplas jag av ordet lakritssaft.



Andra intressanta bloggar om: , , , ,

14 juli 2009

Halvårsbokslut

Böcker jag läst hittills i år:

Carina Burman, Vit som marmor
Gun-Britt Sundström, Maken
Herta Müller, Hjärtdjur
Elfriede Jelinek, De utestängda
Mary Shelley, Frankenstein
Susanna Alakoski, Svinalängorna
Martina Lowden, Allt
Zadie Smith, White Teeth
Marguerite Duras, Lol V. Steins hänförelse
Lotta Lotass, Aerodynamiska tal
Marguerite Duras, Dödssjukdomen
Emily Perkins, Novel About My Wife
Marguerite Duras, Emily L.
Dorothy L. Sayers, Gaudy Night
Irène Némirovsky, Suite française
Marjaneh Bakhtiari, Kalla det vad fan du vill
Marguerite Duras, Älskaren
Lotta Lotass, Den röda himlen
Françoise Sagan, That Mad Ache [La Chamade översatt av Douglas Hofstadter]

Böcker jag tänkt läsa resten av året:

Douglas Hofstadter, Translator, Trader [om Saganöversättningen]
W.G. Sebald, Svindel: känslor
Mircea Cartarescu, Nostalgia
Thomas Pynchon, Inherent Vice
Murakami Haruki, Sputnikälskling
Philip K. Dick, Valis
Ernst Brunner, Yngling på guld
Peter Weiss, Motståndets estetik
Don De Lillo, Underworld
Terry Pratchett, Making Money
Stendhal, La Chartreuse de Parme
Thomas Mann, Buddenbrooks
Jorge Semprun, Tjugo år och en dag
Jean Echenoz, Nollmeridianen
Witold Gombrowicz, De besatta
Willy Kyrklund, Polyfem förvandlad
Jacques Roubaud, Någonting svart
Georges Perec, Tvåhundrafyrtiotre vykort i sanna färger
Julio Cortázar, Hoppa hage [läsart 2]
Sadeq Hedayat, Den blinda ugglan
Imre Kertész, Den engelska flaggan
Marcel Beyer, Kaltenburg
Roberto Bolaño, Om natten i Chile
Jean-Marie Gustave Le Clézio, Rapport om Adam
Alain Robbe-Grillet, Omtagning
Carsten Jensen, Vi, de druknede
Rainer Maria Rilke, Malte Laurids Brigges anteckningar
Leif G.W. Persson, Samhällsbärarna
Marcel Proust, På spaning efter den tid som flytt
Carl-Henning Wijkmark, Jägarna på Karinhall
Neal Stephenson, Anathem

Efter förra årets lyckade experiment med Les Bienveillantes (och ett par till sedan dess) har jag nu med fullgången hybris bestämt mig för att jag minsann klarar riktigt bra att läsa på franska, och har lovat mig själv att läsa minst en fransk bok i halvåret resten av livet -- med reservation för senilitet, och kanske för blindhet (ty jag hör franska mycket sämre än jag läser).

2010 blir det facklitteratur, åtminstone första halvåret. Den franska bok som ligger bäst till är Tu n'as rien vu à Hiroshima.

Jag registrerade mig förresten på bokhållaredapåsajten LibraryThing ganska nyligen. Jag har bara matat in de böcker jag läst i år, men sajten tipsar redan glatt om folk vars bibliotek har likheter med mitt eget. Jag har fått för mig att en av dessa människor kan vara Martina Lowden. Jag har dock inga konkreta belägg och tänker inte heller göra något som kan bidra till att dementera det.

Andra intressanta bloggar om: , , , ,

15 april 2009

Funckarma häromlördagen

Belgiska bröderna Funcken har inte bara världens bästa efternamn, de gör också världens bästa dubstep/IDM-hybrid, och de har varit vänliga nog att lägga upp en färsk konsert (från 4 april, inte den 10:e som det står stod) till allmänt åhörande.


Det var faktiskt dessa båda bröder som tvingade mig att börja med, ska vi kalla det, rättighetsosäker filnerladdning när de gav ut instrumentalversionen av Shadow Huntaz-albumet Corrupt Data på vinyl och endast vinyl. Det var några år innan jag skaffade skivspelare. Det kom så småningom också en cd, som jag såklart köpte, och jag har på sistone också sett till att skaffa den där vinylen, som är så bastung att den väcker mitt barn redan på ganska låg volym.

Andra intressanta bloggar om: , , , ,

06 april 2009

Depeche Mode-mixar och geografiska begränsningar

Det ska fan vara fan nu för tiden. Skivbolagen satsar relativt sett allt mindre på att ge ut fysiska skivor och allt mer på downloads. Men ingen del av skivbranschen är så lås- och begränsningsbesatt som downloaddelen, som delar upp konsumenterna geografiskt och vill att varje köpsajt stänger ute den köpare som inte bor på rätt ställe. Har man via google letat sig fram till någon hett efterlängtad låt och springer dit med pengar i den bildliga handen får man allt som oftast en lika bildlig men dock ohövlig dörr smälld i ansiktet.

Jag är uppväxt på Depeche Mode-tolvor och har alltid (utom de år jag inte gjorde det – förvisso en parentes) följt deras singelsläpp med tillhörande remixar noggrant, och för det mesta köpt de flesta av dem. När det nya albumet Sounds of the Universe släpps om ett par veckor är det lattjolajbanversionen med tre cd-skivor som gäller för mig, inte minst utan snarare mest för bonusremixarnas skull. Men alla mixar kommer förstås inte att vara med ens där. I slutet av februari tillkännagav Appleägda downloadsajten iTunes att de skulle införa en ny släppkategori för Depeche Mode-albumet. I stället för att köpa en fix samling låtar kunde man skaffa sig ett "iTunes Pass" som förutom själva albumet även innehåller ett ospecificerat antal exklusiva remixar, videor, bonuslåtar etc att tillhandahållas lite då och då både före och efter albumsläppet. Ja, att säga till mig att det finns exklusiva Depeche Mode-mixar någonstans är ju som (ursäkta följande favoritmetafor, en darling jag inte vill killa) att vifta med en röd flagga framför ett tåg, jag vill ju ha dem! Kruxet är bara att iTunes Pass inte finns på svenska iTunes. Det är tydligen bara till för amerikaner.

Nå, det här var inte första gången jag velat åt saker på iTunes USA (första gången var, om jag inte minns fel, när det där dök upp en dåligt, för inte säga o-, mastrad men guld värd samling Talking Heads-rariteter som utelämnats från de fina nyutgåvorna av albumen [1]) och jag konstaterade snabbt att andra före mig räknat ut hur man som ickeamerikan skulle göra för att få lov att köpa saker där. Man införskaffar ett presentkort som gäller i den amerikanska butiken; sådana erbjuds ständigt en hel uppsjö av på exempelvis eBay. Sedan registrerar man ett konto i den amerikanska butiken (med en emailadress som inte är densamma som man använder i sitt eget lands butik), ljuger ihop en amerikansk postadress (med fördel i en delstat där iTunes inte tar ut sales tax) och använder presentkortet som enda finansiering (försök inte att registrera ett svenskt kontokort, det kommer att ratas).

Ett kort förtydligande för den händelse att någon nu sitter och överväger att bli upprörd: detta handlar om att köpa låtarna, alltså att faktiskt betala reda pengar för dem. Det är inget digitalt snatteri jag talar om.

Hur som helst, det funkade utmärkt att skaffa sig ett iTunes Pass med ovanstående teknik. Är det värt pengarna? Tja, det kostar ungefär dubbelt så mycket som att bara köpa själva albumet som download, och albumet behöver man ju egentligen inte när man ändå tänkt skaffa sig en cd. Hälften av pengarna är i den meningen någorlunda bortkastade, om man bortser från tillfredsställelsen i att man får ladda hem albumet och alltså kan lyssna på det redan på dess faktiska releasedag, något som fysiskproduktskivaffärer numera blott sällan lyckas erbjuda, oavsett om de håller till på internet eller i stan. Huruvida det andra materialet motiverar kostnaden återstår ju delvis att se eftersom jag inte vet hur mycket det blir, men det har börjat lovande: Electronic Periodics remix av b-sidan "The Sun and the Moon and the Stars" är tjusigt electroputtrig med Berlindoftande slagverk, och Lagos Choir Boys' remix av albumspåret "Miles Away / The Truth Is" har alldeles överväldigande ösiga bassaker för sig en bit in. Ja, så här långt är det bra.

Man behöver inte vara lokalpatriot (och det är jag ju inte heller) för att tycka att det är roligt att Malmös minimaltechnokungar Minilogue ombetts göra en Depeche Mode-remix, och jag slog en mental glädjevolt eller två när jag fick se att den kommit med på en av cd-skivorna i lyxutgåvan. När Sydsvenskan intervjuade dem häromveckan scoopades att de i själva verket levererat två mixar men inte visste var den andra skulle ges ut. I fredags nosade folk på ett forum jag frekventerar där de verkligt hårdföra Depeche Mode-komplettisterna hänger (jag är inte sådan, och kikar andligen över axeln mest hela tiden när jag är där, lite ängslig att vid minsta felsteg bli avslöjad, hånad och utkastad) reda på att denna andra mix faktiskt redan gick att få tag på. Den erbjuds som en av de två mp3-filer (den andra är Le Weekends remix av "Ghosts") som görs tillgängliga för omedelbar nerladdning för den som förbokar någon av de mindre lyxiga utgåvorna av albumet från den amerikanska elektronik-och-sånt-kedjan Best Buys nätbutik. Finns det något krux här? Givetvis, inte bara ett, utan två.

Det första kruxet är att Best Buy inte erbjuder några leveranser till adresser utanför USA. Man kan på nåder få lov att köpa saker med ett utländskt kontokort, men man kan alltså glömma att få skivan skickad till sig hemma i Sverige. Har man någon amerikansk kompis som kan tänka sig att vidarebefordra post kan man ju alltid ange kompisens adress, men eftersom jag ändå ska köpa lyxutgåvan hade ju själva cd:n inget värde för mig i detta fall (se där just en sån formulering som torde rendera omedelbar kölhalning på komplettistsajten: jag vill inte nödvändigtvis ha alla olika utgåvor av skivorna om det är samma låtar på dem) och jag gjorde en annan sak som jag gjort förut i snarlik situation: satte som leveransadress välgörenheten Discs for Dogs, som säljer begagnade skivor som folk skänkt och använder pengarna till att ta hand om herrelösa katter och hundar. (Det finns andra organisationer i USA som man kan skänka skivor till, men de flesta arbetar för utlandsposterade amerikanska soldaters välbefinnande och jag tycker nog mer om katter och hundar än om mördare.) [2] Åkej, det blir väl de dyraste mp3-filerna jag köpt någon gång, men nittio svenska spänn är ingen stor summa; det får gå, det är ju Minilogue! Uh-oh, nu tornar nästa krux upp sig. Jag hade inte trott att det skulle vara något problem att ladda ner mp3-filerna, men när jag fått downloadlänken i mejllådan och klickat på den blev det digital lång näsa. Det står "Sorry, this page is not available in your country." (En lätt filosofisk utvikning: exakt vad betyder ordet "sorry" här? Vad menar de med det? Om de verkligen är "sorry", varför släpper de inte bara in mig så slipper de vara det? Inte vill jag att de ska vara "sorry", jag vill bara kunna ladda ner de filer jag vid det här laget har betalt för, sedan ska jag gå igen.)

Vad gör man? Man beklagar sig för alla som vill lyssna och några till, och har man tur har man en kompis som heter Johan och som tipsar en om TOR-nätverket, en gratis och öppen anonymiseringstjänst som fungerar ungefär som så att man i stället för att med sin egen dator A kopplar upp sig direkt mot webbsajten W när man surfar, ställer man in sin browser på att kontakta TOR-nätverket där en dator B tar emot ens klickningar och skickar dem vidare hej vilt till andra datorer C, D, E... och så vidare. Till slut kommer någon TOR-dator X (som i "exit node") att verkligen kontakta W, som vid det laget i princip inte har någon som helst chans att veta var A är och vem som sitter där. Nå, det är inte anonymiseringsfunktionen som är intressant, utan det faktum att TOR:s distribuerade natur gör att datorn X tenderar bli en som befinner sig geografiskt ganska nära W, kanske rentav – häpp! – i samma land. Man kan behöva pilla lite för att försäkra sig om det verkligen blir så (man kan tvinga sin TOR-installation att använda sig av vissa utvalda utgångsnoder, som man kan filtrera fram enligt allehanda villkor på TOR:s statussida) men det fungerar. Minilogue-mixen landade på min hårddisk i fredags kväll. [3] Är den bra då? Ja, efter en väldigt märklig inledning som ärligt talat inte låter riktigt klok blir det så småningom väldigt likt hur Minilogue lät när jag hörde dem live för snart ett år sedan, minimalt och svängigt med trevliga ljud och fint sinne för dramaturgi.

Kommer det mer? Det kommer mer. Amazon verkar ha fått exklusiv tillgång till en Thomas Fehlmann-mix av albumspåret "Little Soul". Så vitt jag vet är det bara amerikaner, britter och tyskar som har tillgång till Amazons nerladdningstjänst, men det ska gå att komma runt på ungefär samma sätt som man gör med iTunes, med den lilla förenklingen att kan inte behöver lita till eBay utan själv kan köpa en presentkortskod med sitt svenska kontokort och sedan använda den på ett separat Amazonkonto med amerikansk, brittisk eller tysk adress. Sägs det, i alla fall. Jag får väl prova när låten släpps den 20 april. Ganska viktig uppdatering: Nej, man kan inte använda sig av den amerikanska sajten eftersom alla mp3-köp där görs med "1-click", vilket kräver att man har registrerat ett amerikanskt kontokort. Uppdaterar igen när jag (förhoppningsvis) verifierat att den brittiska sajten kan fås att fungera utan registrerat kontokort med TOR. Uppdatering igen: Ja, det fungerar att köpa mp3-låtar från Amazon UK om man kör TOR (inklusive ställer in Amazon MP3 Downloader på att använda ens TOR-installation som proxy). Synd det där att amerikanska sajten bara använder 1-click, vilket tyvärr torde utesluta möjligheten att kunna köpa Kindleböcker för att läsa på sin iPhone. (Nej, jag har ingen iPhone, men ibland får jag för mig att jag borde ha en.) Det var ju värst vad saker bara liksom händer hela tiden: Nu verkar Amazon UK inte längre erbjuda möjligheten att köpa Fehlmann-mixen utan att köpa hela albumet. Amazon DE däremot har fortfarande mixen listad som en separat release, men kanske ännu intressantare är att de har den 17 april – i morgon! – som släppdatum för albumet (inkl. mixen). Det blir nog till att rikta sin TOR mot Tyskland i stället för England.

Svenska CDON erbjuder förresten Le Weekend-mixen om man förbokar vilken fysisk version som helst av albumet hos dem, men Minilogue-mixen är inte tillgänglig i Sverige vad jag vet. Tyska Saturn erbjuder också två mp3-låtar men talar inte om vilka de är; jag blir inte förvånad om det är samma som hos Best Buy.

Avslutningsvis är jag faktiskt mest glad att mixarna verkligen släpps ordentligt den här gången. Runt de föregående Depeche Mode-albumen (Playing The Angel och den märkliga The Best Of Volume 1) släpptes flera av de intressantaste mixarna (t.ex. Pantha du Prince' remix av "Lilian" eller Troy Pierce' remix av "Everything Counts") aldrig officiellt, utan för att få tag i dem blev man tvungen att jaga promotionexemplar på eBay. Det finns ju fler än jag som gillar Depeche Mode, så det blev ganska dyrt. Den här gången verkar (åtminstone nästan) allting göras tillgängligt till humana priser – det gör det lättare att stå ut med krånglet.

[Fotnoterna finns i mitt förra blogginlägg.]

Andra intressanta bloggar om: , , , , ,

Tre fotnoter till nästa blogginlägg

1. Anledningen att en dryg timme fullvärdiga Talking Heads-låtar (tolvtumsmixen av "I Zimbra", en alternativversion av "Crosseyed and Painless" m.m.) utelämnades från nyutgåvorna av deras album var osedvanligt idiotisk. Det amerikanska skivbolaget hade snöat in på DualDisc-formatet, en patetisk produkt som består av en cd-skiva och en dvd-skiva hoplimmade till en dåligt fungerade dubbelsidig irritation. Förutom att skivorna av nödvändighet är tjockare än en vanlig cd, med följd att de allt som oftast helt sonika fastnar i folks bilstereor så att bilen måste lämnas in på service för att den ska kunna tas ut (jo, det har hänt), så bjuder de även så att säga försämrad sikt för cd-spelarens laser. För att göra skivorna hjälpligt spelbara har man blivit tvungna att helt standardvidrigt sprida ut musiken över en större yta per tidsenhet än vad vanliga cd-skivor har, vilket dels betyder att spelaren måste snurra skivan fortare än normalt, något som naturligtvis somliga spelare vägrar göra eftersom deras tillverkare har läst och följer standarden; dels betyder det att skivan inte rymmer mer än cirka 67 minuter musik mot en riktig cd:s uppemot 80 minuter. (Längdrekordet i min egen skivsamling innehas av en skiva med 81 minuter och 40 sekunder kammarmusik av Olivier Messiaen.) Och där har vi förklaringen till att en massa tillsynes självklara bonuslåtar lyftes ut: någonstans högt uppe i skivbolagsorganisationen beslöt man att det var viktigare att ge ut skivorna i ett undermåligt format än att inkludera all musik som borde varit med. Men, invänder man nu, de europeiska utgåvorna av albumen var ju inte DualDiscar utan bestod av separata cd- och dvd-skivor, varför man där utan problem kunde lägga tillbaka den i USA saknade musiken. Ja, det kunde man, men gjorde man det? Gjorde man bollocks. Man kan bli så trött av sånt här.

2. Första gången jag skickade skivor till Discs for Dogs var när skivbolaget Nonesuch öppnade sin egen nätbutik och lockade med exklusiva bonusspår på mp3 till den som köper deras cd-skivor (vilka dock givetvis bara levereras till amerikanska adresser). Till Steve Reichs Daniel Variations erbjöds bonusstycket "Dance Patterns", som inte finns utgivet på något annat sätt, och till en Kronoskvartettplatta med Terry Riley-musik kunde man få deras inte alls Rileyrelaterade men dock intressanta arrangemang av den svenska folkvisan "Tusen tankar". Det fick bli två skivor till hundarna, och där var det sedan inga problem att ladda ner de uselt upptaggade men välljudande filerna. "Dance Patterns" visade sig vara Steve Reichs sämsta stycke på bra länge, medan "Tusen tankar"... ja, hör själv, den är riktigt bra, så det var värt både pengarna och besväret. Senare har Nonesuch täppt igen möjligheten att handla med utländska kontokort, så både jag och hundarna får än så länge leva utan Laurie Andersons singel "Mambo and Bling". Jag mejlade förresten Nonesuch och frågade om det fanns några planer på att go international, och fick som svar det mest ohyfsade standardmejl jag någonsin fått: "We do not have the information you are requesting", tyckte man räckte som besked, och drog sedan ner sin karma ytterligare ett snäpp genom att föreslå att jag skulle kolla FAQ:n på sajten. Som om jag förihelvete inte redan hade gjort det. Jag hämnas nu genom att inte länka till dem.

3. Senare samma kväll kunde jag använda TOR till att strömma ner Carl Th. Dreyers supersällsynta film De märkta (1922) från den franska tevekanalen Artes sajt, fastän sajten försökte så gott den kunde att förhindra ickefranska besökare från att se filmen. Nästa kandidat för TOR-surfning är BBC:s sidor om Last Chance To See, Douglas Adams' tjugo år gamla bok och radioserie (fack- respektive dokumentär-) om väldigt, väldigt utrotningshotade djur vilken hans polare Stephen Fry just nu kuskar runt och spelar in en uppföljare till (denna gång för teve).

08 mars 2009

Tio små festivaler

Det hände sig för några lördagar sedan att jag till inte ringa förvåning fann mig ha tid att se tre filmer relativt ostört här hemma i dvd-soffan. Ja, tre stycken av ungefär en viss genomsnittslängd, såklart, om man nu ska klyva hår, det hade lika gärna kunnat hinnas med två lite längre filmer eller en jättelång eller femtio youtubeklipp; skit samma, tre filmer var vad jag ville, och kunde, se, och det slumpade sig efter en stunds planering så att det blev tre filmer från 1936: Hitchcocks Hemlig agent, Mizoguchis Osaka Elegy och Renoirs Utflykt på landet. De stod där i hyllan och såg ut som om jag borde se dem, och de mådde inte dåligt av att ses tillsammans.

Och då jag nu råkar ha ett överdrivet sinne för att systematisera saker som strängt taget inte behöver det, så dröjde det förstås inte särskilt länge förrän den anspråkslösa 1936-festivalen inspirerade mig att sätta ihop fler trior med samma grundkriterium: filmer från samma år, som jag inte har sett, men som står här och bara väntar på sin chans. (Jag har ganska många osedda filmer. Det skäms jag inte särskilt mycket för, något ska man väl ha att göra efter pensionen.)

Därav följande. Om någon annan än jag själv har den allra minsta nytta av dessa listor så skriv en kommentar och berätta hur. Det är nämligen inte meningen, egentligen. Saknar du ditt favoritår i listan så håll ut, min ambitionsnivå för bloggen är så låg att det säkert kan komma uppföljare.

1974
Cartesio (Roberto Rossellini)
Un homme qui dort (Georges Perec & Bernard Queysanne)
Martha (Rainer Werner Fassbinder)

1937
Spanish Earth (Joris Ivens)
Regementets mascot (John Ford)
Humanity and Paper Balloons (Yamanaka Sadao)

1948
Brev från en okänd kvinna (Max Ophüls)
Spring in a Small Town (Fei Mu)
Kärlek till döds (Nicholas Ray)

1992
Center Stage (Stanley Kwan)
Glengarry Glen Ross (James Foley)
Careful (Guy Maddin)

1925
Lazybones (Frank Borzage)
Heja! Heja! Heja! (Fred Newmeyer & Sam Taylor)
Mannen och hans överman (Carl Th. Dreyer)

1966
Patriotism (Mishima Yukio)
Wings (Larisa Sjepitko)
Kriget är slut (Alain Resnais)

1930
Storstadsflickan (F.W. Murnau)
Buttra Busters balett (Edward Sedgwick)
Monte Carlo (Ernst Lubitsch)

1957
De laglösas gisslan (Budd Boetticher)
Blodets tron (Kurosawa Akira)
En kung i New York (Charles Chaplin)

2005
Worldly Desires (Apichatpong Weerasethakul)
Barnet (bröderna Dardenne)
Tickets (Ermanno Olmi, Abbas Kiarostami, Ken Loach)

1933
Hat och kärlek (Boris Barnet)
Doktor Mabuses testamente (Fritz Lang)
Passing Fancy (Ozu Yasujiro)

01 januari 2009

Årets bästa låtar

Det är väl aldrig för tidigt att börja. 2009 års lista ser just nu ut så här:

1. T++ - Therefore Version 5 (gratis nerladdning fr.o.m. idag)

T++ är den gamle Berlintechnoräven Torsten Pröfrock, känd (i vid mening) även som Dynamo eller Various Artists, mannen som genom att länge vägra släppa digitalt fick mig att skaffa vinylspelare, och vars legendariska skivbutik kommer att få ett besök om jag någon gång kommer till Berlin.